Tentoonstelling “Gijsen, Flikker Op!”

“Gijsen, flikker op!” de bisschop en het ontstaan van Roze Zaterdag

In 1979 jaagt bisschop Joannes Gijsen heel progressief Nederland de stuipen op het lijf – en veel katholieken de kerk uit – met zijn oerconservatieve en bijna dogmatische uitspraken over het ‘echte’ katholieke geloof.Roermond '79 ik ben homo © Hans van der Weijden
Hij is tegen de pil, tegen abortus, tegen echtscheiding, vóór het gezin en vooral heel erg tegen homoseksualiteit. Behoudende katholieken zijn het vaak met hem eens. Een grote groep homoseksuelen besluit te gaan demonstreren in de bisschopsstad Roermond tijdens het paasweekend. Na Witte Donderdag en Goede Vrijdag ontstaat daar op 14 april 1979 de eerste Roze Zaterdag.

Meer dan vierduizend mensen lopen mee en scanderen de leus ‘Gijsen, flikker op!’ door de straten. Deze leus staat ook op veel spandoeken.

Op 20 juni 2015 komt Roze Zaterdag voor de vierde keer naar Limburg. Deze keer onder de naam Maastricht Colours You. Voorafgaand aan dit grote feest presenteert Centre Céramique een tentoonstelling over het ontstaan van Roze Zaterdag en de homo-emancipatie in (het katholieke) Limburg.

Er zijn filmverslagen te zien, een speciaal door L1 gemaakte documentaire, heel veel foto’s uit privéarchieven, interviews, verhalen van persoonlijk betrokkenen en originele steunbetuigingen van bekende Nederlanders en politici. Fotograaf Michel Vanderhoven maakte in opdracht van Centre Céramique een aantal portretten van de initiators van Roze Zaterdag.

Schermafbeelding 2015-04-12 om 12.02.42Heel opmerkelijk is een foto van een homofiele demonstrant die cynisch in de camera kijkt en een bord omhooghoudt met de tekst: ‘Gijsen moet blijven!’ Wat? Zonder de conservatieve bisschop geen eerste Roze Zaterdag in 1979?

De tentoonstelling is onderdeel van het programma rond Maastricht Colours You. In het kader hiervan worden tal van activiteiten georganiseerd.

17 mrt t/m 21 jun ‘15 | Tentoonstelling ” Gijsen, flikker op !” De bisschop en het ontstaan van Roze Zaterdag.
Locatie: Centre Céramique |Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht
Toegang: gratis

Foto: Hans van der Weijden

Comments are closed