”Sí, quiero” – Ja, ik wil!

De fototentoonstelling ”Sí, quiero” van fotograaf Gonzalo Orquín portretteert zoenende mannen- en vrouwenstellen voor het altaar van kerken in Rome. Stellen die dat gewoon, zoals mensen die van elkaar houden, willen tonen. De foto’s zijn door het Vaticaan verboden te tonen en vervolgens vernield tijdens een expositie in Rome. MooiMan Gonzalo Orquín 6453De gehele fotoserie was voor het eerst publiek te zien in Groningen bij galerie MooiMan, daarna bij het Leslie Lohman Museum for gay and lesbian art in New York en onlangs voor het eerst in Italië tijdens een kunstbeurs in Milaan. Galerie MooiMan uit Groningen exposeert deze foto’s nu in Centre Céramique t/m 21 juni en sluit aan bij de expositie “Gijsen, flikker op!” de bisschop en het ontstaan van de Roze Zaterdag.

Sandro Kortekaas en Jan van Stralen van Galerie MooiMan vinden het belangrijk dat deze foto’s worden getoond – zeker in Italië – en dat er door deze fotoserie aandacht voor is voor het probleem dat gelijke rechten voor homoseksuelen en de invloed van het Vaticaan in vele landen van Europa blijkbaar nog steeds niet vanzelfsprekend is.

De fotoserie “Si, quiero” van de spaanse schilder en fotograaf Gonzalo Orquín is een statement van zowel zoenende mannen- als vrouwenstellen in barokke kerken van Rome, stellen die dat gewoon, zoals mensen die van elkaar houden, willen tonen als onderdeel van de samenleving.

In het najaar van 2013 nam Gonzalo Orquín via facebook contact op met Galerie Mooiman. Orquín liet weten een veilige plek buiten Italië te zoeken om zijn kunstwerken te kunnen exposeren. Hij benaderde de galerie omdat zij in hun kunst de man centraal zetten, kunstenaars de ruimte gunnen die aandacht vragen voor sociale problemen met raakvlakken rondom homoseksualiteit en Nederland een liberaal land is. In de Nederlandse media is over de gehele expositie in Rome, de dreigementen van het Vaticaan en de vernieling ervan – vreemd genoeg – niets bericht.
Orquín is een gelovig man en begrijpt niet de houding van de katholieke kerk die liefde uit zou moeten dragen. Orquín heeft een moedige stap gezet in een land als Italië waarin de rol van de katholieke kerk en de media groot is. Een veranderende richting die Paus Franciscus de katholieke kerk in wil laten slaan, is niet vanzelfsprekend …

Dit alles is tevens na te lezen – inclusief de brief van het Bisdom waar de Paus hoofd van is – in het gelijknamige boek wat door de galerie in beperkte oplage is uitgegeven en o.a. te koop is voor € 25,- bij de klantenservice.
locatie: Houten vlonder/hal

Mini-expo ”Sí, quiero” – Ja, ik wil!| 13 april 2015 – 21 juni 2015 | Centre Céramique | toegang gratis

Comments are closed